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Syllabus by the Commission: 

1) Section 2921.42 of the Revised Code does not prohibit a school board member, whose 
spouse is a teacher and a member of the teachers’ union in the school district, from voting 
on a master contract between the school district and the teachers’ union.  

2) Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a school board 
member, whose spouse is a teacher in the school district, from authorizing, voting, or 
otherwise using the authority or influence of his office to secure approval of an individual 
contract with his spouse.  

* * * * * *  

You asked whether the Ohio Ethics Law and related statutes prohibit a school board 
member, whose spouse is a teacher and a member of the teachers’ union in the school district, 
from voting on: 1) a master contract between the school district and the teachers’ union, which 
establishes the terms and conditions of employment for all teachers; or 2) an individual contract 
with his spouse.  

You stated, by way of history, that two members of the school district board of education 
have spouses who are teachers employed by the school district and are members, but not officers, 
of the teachers’ union. You stated further that the board of education and the teachers’ union are 
negotiating a new contract, which will include working conditions, holidays, salary, fringe 
benefits, and other terms and conditions of employment. Members of the board of education do 
not participate in negotiations, but the board must ratify the final contract.  

Section 2921.42 of the Revised Code provides, in pertinent part:  

(A) No public official shall knowingly do any of the following:  

(1) Authorize, or employ the authority or influence of his office to secure authorization of 
any public contract in which he, a member of his family, or any of his business associates 
has an interest.  

A member of a school district board of education is a "public official" (See: Ohio Ethics 
Commission Advisory Opinions No. 78-006 and 80-003), and a master contract between the 
school district and the teachers’ union and an individual contract with a teacher are "public 
contracts" for purposes of Section 2921.42 of the Revised Code.  
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Previous Commission advisory opinions have held that an employee of a large firm, who 
has neither an ownership interest nor a fiduciary interest as an officer of the firm, is not 
considered to be "interested" in the contracts of the firm for purposes of Section 2921.42 (See: 
Ohio Commission Advisory Opinions No. 78-006, 80-003, and 81-001). In the instant case, the 
master contract is an agreement between the school district and the teachers' union establishing 
the general terms and conditions of employment for all teachers, including a general salary 
schedule. An individual teacher's interest in the master union contract is analogous to an 
employee's interest in his employer's contracts; it is not sufficiently definite and direct to invoke 
the prohibitions of Section 2921.42 of the Revised Code. Therefore, Section 2921.42 of the 
Revised Code does not prohibit a school board member, whose spouse is a teacher and a member 
of the teachers’ union, from voting on a master contract between the school district and the 
teachers’ union.  

However, it should be noted that an officer, board member, or member of the negotiating 
team or committee of a teachers' union would have a sufficiently direct and personal interest in 
the master contract to invoke the prohibitions of Section 2921.42 of the Revised Code.  

On the basis of the master contract, individual contracts are entered between the school 
district and each teacher, establishing the teacher's salary and other specific terms and conditions 
of employment. The teacher's interest in this contract is definite, direct, and pecuniary. 
Therefore, Division (A)(1) of Section 2921.42 of the Revised Code prohibits a member of a 
school district board of education from authorizing, voting, or otherwise using the authority or 
influence of his office to secure approval of a public contract in which a member of his family, 
including his spouse, has an interest.  

The conclusions of this opinion are based on the facts presented, and are rendered only 
with regard to questions arising under Chapter 102. and Section 2921.42 of the Revised Code.  

Therefore, it is the opinion of the Ohio Ethics Commission, and you are so advised, that: 
1) Section 2921.42 of the Revised Code does not prohibit a school board member, whose spouse 
is a teacher and a member of the teachers’ union in the school district, from voting on a master 
contract between the school district and the teachers’ union; and 2) Division (A)(1) of Section 
2921.42 of the Revised Code prohibits a school board member, whose spouse is a teacher in the 
school district, from authorizing, voting, or otherwise using the authority or influence of his 
office to secure approval of an individual contract with his spouse. 

 


